Rob Sol's Duiklogboek

Home » 2015 » Duik 273 Vinkeveen, Zandeiland 4 met Mark

Duik 273 Vinkeveen, Zandeiland 4 met Mark

Mijn Archief

Vandaag officieel de eerste tropische dag van 2015. Vanmorgen vroeg thuis alle ramen open gezet en direct ook alle zonnewering omlaag. Vanaf 9 uur alle ramen en deuren hermetisch dicht gehouden. En terwijl de temperatuur geleidelijk oploopt, blijft het binnen redelijk cool. Maar omdat we nog niet echt hebben kunnen wennen aan dit weer wordt ik toch behoorlijk onrustig van deze temperaturen. Dus blij dat ik vanmiddag met Mark heb afgesproken om een uurtje onder te duiken in Vinkeveen.

paling-botter Op weg naar Vinkeveen de airco op maximaal. Geleidelijk wordt de temperatuur draagbaar….. Als ik de parkeerplaats op rijd zie ik Mark, Jelle en Otto staan.  Ik zie er tegenop om uit de auto te komen. Jelle en Otto zijn net alweer omgekleed, zij hebben hun nachtduik i.v.m. met het aankomende onweer verzet naar vanmiddag.

Ik zie er een beetje tegenop om straks in de brandende zon zo’n zwart duikpak aan te trekken. Maar ja, duiken in  zwembroek is geen optie….. Dus toch maar mijn pak aan. Wel even eerst  in het water plonzen voordat ik de rest van de uitrusting aantrek.

Het is vandaag niet druk onder water dus in alle rust lekker genieten van het rijk ‘alleen’. Aan de oppervlakte is het water zo’n 17 graden. Op 12 meter diep 14 graden. Tussen de 3 en 5 meter hangt er een thermocline. Dit is een scheiding tussen twee lagen water met verschillende temperatuur en dichtheid. De bovenlaag is wat melkachtig en in de laag daaronder is het zicht goed. Zo’n 6 – 10 meter.

In de botter spot ik een polsdikke paling die alleen met zijn kop uit zijn hol steekt. Het doet me sterk denken aan een mureen. Aan het formaat te zien zal het niet lang meer duren voordat deze paling aan een tocht van  6000 kilometer begint om zich voort te planten in de Sargassozee. Rare beestjes die palingen, het grootste deel van hun leven geslachtsloos, zijn of haar geslachtsorganen ontwikkelen zich pas in de Sargassozee. Zo’n 6000 kilometer van huis… Op zich wel praktisch; geslachtsorganen die je alleen hebt op het moment dat je ze echt nodig hebt. Maar ik zou dat wel een beetje saai vinden, dus ben ik vooralsnog blij met de menselijke evolutie…!

Als we dan toch met de onderwaterlente bezig zijn… We hebben ook nog even het gebied bezocht waar je elk jaar weer de babysnoekjes kunt vinden. Maar hiervoor is het nog net iets te vroeg, hoewel het me niet zou verbazen als binnenkort de eerste babysnoekjes weer gespot worden.

Precies na één uur, steken we onze hoofden weer boven water. Wat? zon is weg , de ligweide leeg, het water is donker en klots onrustig! Zo anders als toen we er indoken. Tijdens het omkleden horen we het onweer razendsnel dichterbij komen – we zouden denken dat het nog wel een uur zou duren – maar al voordat we droge kleding aan hebben, begint het fors te regenen. Op weg naar huis geeft de thermometer in de auto 22,5 graden aan. Elf graden lager dan op de heenweg!

Mark bedankt. Het was weer een bijzondere duik!

 


1 Comment

  1. Otto Verkerk says:

    Weer een mooi verslag Rob. En een fijne vakantie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: