Rob Sol's Duiklogboek

Home » 2016 » Duik 276 Spiegelplas met Mark

Duik 276 Spiegelplas met Mark

Mijn Archief

Tweede Pinksterdag; de weersverwachtingen voor Pinksteren waren verschrikkelijk maar gelukkig valt het allemaal erg mee.  Ja, het is 10 graden kouder dan vorige week maar gelukkig is de zon regelmatig van de partij. Prima weer voor een duikje!

Ik heb de laatste tijd zeer weinig gedoken omdat ik problemen heb met mijn knie. Gelukkig lijk ik deze problemen weer een beetje onder controle te hebben en gaat het goed zolang ik mijn knie niet teveel belast. Dus toen Mark me vroeg voor een duik, was ik er direct voor in. Vandaag duiken wij in de Spiegelplas bij Nederhorst den Berg. De Spiegelplas ligt in een natuurgebied van Natuurmonumenten en is ontstaan door turf- en zandwinning. De plas is op het diepste punt zo’n 45 meter diep, niet dat wij de ambitie hebben om zo diep te gaan…..

Als ik aan kom op de parkeerplaats is het droog en zonnig, Mark is er al. We kleden ons om en lopen bepakt en bezakt naar de duiklocatie. Ik duik in enkel 7mm. Misschien iets te enthousiast want het water is nog vrij koud, zeker hier. Maar het is nu te laat om er nog iets aan te doen dus plons-plons en wij liggen er in. Het water aan de oppervlakte is in elk geval goed te doen.  Het zicht is goed en onder de 8 meter perfect (onder de thermocline).

Mark navigeert en ik volg. Het is zeker twee jaar terug sinds ik hier heb gedoken dus ik vind het helemaal goed om te volgen. Onder water is nog niet veel te beleven. De kanten zijn nog nauwelijks begroeid en ook aan vis valt het wat tegen. Wel heel veel zoetwatergondeltjes (visjes) in alle maten en we zien ook nog oude strengen baarskuit (zie foto, deze foto is niet van vandaag trouwens)

Mark steekt de plas onder water recht over en vervolgens zwemmen wij rustig langs de kant terug richting de steiger.

Onder water is het goed te zien hoe flinke regenbuien over trekken maar naarmate wij weer dichter bij de kant komen komt er meer zon door en dringt er dus ook onder water veel meer licht door. Na 46 minuten is het weer zover dat we ons hoofd boven water steken.

Heerlijk verfrist kleden wij ons in het zonnetje om. Wat een topduik weer. Als we onze logboeken invullen zie ik dat ik een paar duiken van vorig jaar nog niet verwerkt heb in deze web log (zal dit snel alsnog doen….)

Mark Bedankt en tot de volgende keer!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: